به گزارش عصرمالی ، دکتر حسن مرادی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و مشاور سابق سازمان توسعه تجارت ایران درمورد راهکارهای افزایش صادرات غیرنفتی با تمرکز بر اصلاح ساختار و عملکرد سازمان توسعه تجارت ایران، گفت: صادرت غیرنفتی مقوله بسیار گستردهای است بطوریکه در یکی از مطالعات اخیر توسط یکی از دانشگاههای کشور، حدود ۱۸۵ معضل در مسیر صادرات غیرنفتی شناسایی شده است.
وی از مقررات دست و پاگیر در این بخش سخن گفت و افزود: هزینه پست از ایران به کشورهای دنیا بسیار بالاست و دردسر دارد. ما میتوانیم صنایع دستی و اجناس سبک و ارزان را بدون پیچیدگیهای خاص به کشورهای دنیا صادر کنیم، اما متأسفانه پست با توسعه تجارت ما همخوانی ندارد، هزینه بالایی میگیرد و مقرراتی گذاشته که افراد از پست کردن پشیمان میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اصلاح ساختار در سازمان توسعه تجارت ایران را ضروری دانست و گفت: رایزنان ایرانی در کشورهای مختلف باید حمایت و تقویت شوند و اگر بودجهای برای اعزام رایزن نداریم باید از خود افراد محلی استفاده کنیم.
مشاور سابق سازمان توسعه تجارت ایران در رادیو گفتگو اظهارکرد: با وجود اینکه نیروهای خوب و خدومی در سازمان وجود دارند، اما باید نیروهای جدیدی هم از وزارتخانههای ذیربط همچون وزارت صمت تزریق شوند تا اصلاح ساختار صورت بگیرد.
وی افزود: سازمان توسعه تجارت در استانها بازوی اجرایی و اتکایی ندارد که بتواند به علم و رفتار آنها دسترسی داشته باشد و برای صادرات کشور برنامه ریزی کند.
همچنین دکتر حسن حسنخانی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر اقتصاد بین الملل و ارز تلاش رئیس سازمان توسعه تجارت در راستای احیای سازمان را ستودنی خواند و گفت: اساسنامه سازمان توسعه تجارت، ۴۳ بند دارد که ۴۲ بند آن درمورد توسعه صادرات و تنها یک مورد آن درمورد واردات است.
وی افزود: با وجود قانون واردات و اساسنامه صادرات، اما هنوز برنامه مشخصی برای صادرات نداریم و اگر هم امروز خشکبار و مرکباتی صادر میکنیم تولید آنها صادرات محور نیست.
مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: ما در سال ۱۳۹۶ شش بخشنامه صادراتی داشتیم، اما در سال به ۱۳۹۷ به ۷۵ بخشنامه افزایش یافت.
حسنخانی با تصریح بر اینکه سایت و درگاه الکترونیکی سازمان توسعه تجارت متناسب با شأن این سازمان نیست گفت: یکی از وظایف مهم این سازمان، آموزش و ارائه کمکهای فنی اطلاعاتی و دانشی است، اما سایتی که بارگذاری شده در شأن سازمان نمیباشد.
وی از مشکل نبود نیروی انسانی خبره در سازمان سخن گفت و تأکید کرد: سازمان توسعه تجارت زمانی موفق خواهدشد که یک پشتوانه و برنامه صادرات محور تولید داشته باشد.
حسنخانی افزایش صادرات در شرایط افزایش نرخ ارز را طبیعی دانست و افزود: صادراتی به نفع کشور است که ارزش افزوده ایجاده کرده باشد و ارز حاصل از صادرات هم به چرخه رسمی اقتصاد کشور برگردد نه اینکه از کشور خارج و در کشورهای دیگر سرمایه گذاری شود.